Wij Maasdriel

Trots op hun plek, Trots op hun bestaan, trots op elkaar, samen trots op Maasdriel!

Begin november zag ik de oproep namens de gemeente aan alle kunstenaars in Maasdriel om een kunstwerk in te sturen voor “kunst in de gemeente”. Ik was meteen erg enthousiast en ben vol enthousiasme aan de slag gegaan om iets unieks te bedenken wat “typisch Maasdriel” is.

Als fotograaf kende ik al vele mooie plaatsen en ben ik rond gaan rijden in de gemeente, vele mooie plekjes kwamen voorbij en ik stond wederom versteld van de prachtige omgeving waar wij in mogen leven. Ideeën met licht/donker gecombineerd, uiterwaarden, bomen, natuur, en uiteraard het water passeerde allemaal de revue maar ik kreeg niet het typische gevoel van Maasdriel. Iets wat echt typisch was miste ik op de mooie foto’s, een mooie foto insturen is één ding en ook prachtig maar dit project verdient meer dacht ik. Het moet speciaal zijn en iets bevatten wat echt op Maasdriel slaat.

Maar wat is er nou toch echt typisch Maasdriel?
Na veel denken en piekeren soms tot diep in de nacht dacht ik wacht even; Met van oost naar west 21 km, een oppervlakte van 75.46 km2 en een inwonertal van bijna 25000 is de bevolking van Maasdriel eigenlijk het meest typerende van onze gemeente natuurlijk! Deze mensen maken onze gemeente zoals hij nu is en hun voorvaderen hebben dat al eeuwen gedaan.

De grenzen opzoeken
De combinatie van onze gemeentegrenzen en het portretteren van mensen in alle 11 kernen was mijn rode draad voor dit project. Ik heb de gemeentegrenzen digitaal verwerkt tot allemaal kleine vierkantjes. In deze vierkantjes komen allemaal verschillendeportretten van mensen die daar wonen. Dus in Heerewaarden komen de mensen uit Heerewaarden en in Wellseind komen de mensen van daar. Na een aantal concepten had ik een concept wat bestond uit ongeveer 160 foto’s in de vorm van Maasdriel en de kleuren van de gemeente daar overheen.

Uitdaging!
Maar nu komt het, ik moet dus minimaal 160 mensen gaan benaderen of ze op de foto willen! en dat moet natuurlijk zo divers mogelijk, en ook nog in coronatijd! Vanaf begin december tot de dag van vandaag ben ik elke week (soms bijna elke dag) op pad geweest met mijn camera om de bijzondere mensen van Maasdriel op de gevoelige plaat te vast te leggen. Veel mensen benaderen, dagen wachten op emails en reacties, sommige zeiden liever niet maar de meeste waren gelukkig meteen erg enthousiast en wilde meewerken! De jongste bewoner op de foto is net 3 weken oud en de oudste woont al 96 jaar in onze gemeente. Er staan bewoners op die hun thuis hebben gevonden binnen onze gemeentegrenzen en bewoners die hier al generaties met veel plezier wonen.

Ieder van deze bewoners hebben een gezicht en dragen allemaal bij aan de prachtige gemeente waar wij in wonen. Deze bewoners maken Maasdriel typisch zoals het is, soms eigenwijs, heel hartelijk, met het hart op de tong maar altijd bezig om er voor te zorgen dat dit geweldige gebied met zijn inwoners nog lang zal blijven bestaan.